Jeśli szukasz pomysłu na lekką, a zarazem wykwintną potrawę, która sprawdzi się również na świątecznym stole, wypróbuj przepis na kurczaka z kapustą i warzywami. Na dodatek można przyrządzić go w bardzo łatwy sposób.
Do przygotowania tego dania nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu, ponieważ piecze się go w specjalnym rękawie. Ta metoda pozwoli też skrócić czas oczekiwania na potrawę, a dzięki użyciu marynaty, kurczak nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. To idealna propozycja dla wszystkich zapracowanych, którzy chcą dbać o zdrowie i smukłą sylwetkę. Musisz sam się przekonać o jego walorach!
Składniki:
-
4 ćwiartki z kurczaka
-
1 kg białej kapusty
-
1 marchewka
-
1-2 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
30 g masła
-
sól do smaku
-
olej słonecznikowy
-
1 łyżeczka sosu adżika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę i umieść w małym naczyniu. Dodaj do niego łyżkę oleju i ewentualnie sos adżika. Wymieszaj wszystkie składniki.
2. Umyj ćwiartki kurczaka. Przekrój każdą na pół i pozbądź się elementów zawierających nadmiar tłuszczu. Natrzyj mięso marynatą i umieść w lodówce na ok. 30-40 minut.
3. Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a cebulę pokrój w półplasterki. Wymieszaj warzywa, polej je odrobiną oleju i posól. Wymieszaj powtórnie.
4. Do rękawa włóż kapustę i umieść na niej kawałki zamarynowanego kurczaka. Na mięsie rozłóż masło pokrojone wcześniej na małe cząstki. Zawiąż rękaw z obu stron.
5. Tak przygotowaną potrawę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 45 minut. Po upływie tego czasu rozetnij rękaw i ponownie umieść danie w piekarniku. Zapiekaj jeszcze przez kilka minut aż skórka stanie się chrupiąca.
Tak przygotowany kurczak jest gotowy do spożycia. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Na pewno ozdobi każdy świąteczny stół. Smacznego!