Leniwe twarogowe pierogi – Genialne danie obiadowe na słodko dla całej rodziny. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Leniwe twarogowe pierogi, to jedno z najlepszych dań obiadowych moich dzieci. Przynajmniej raz w tygodniu, muszą się koniecznie znaleźć na talerzach i zawsze z niecierpliwością czekają na ten właśnie dzień.

 

To ekspresowe danie z pewnością zachwyci również Twoich bliskich. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g twarogu
  • 1 szklanka mąki
  • 30 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • sól do smaku

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokiej misce, rozgnieć widelcem twaróg, dodaj jajko i cukier. Dobrze wymieszaj.

2. Teraz, dodaj mąkę i zagnieć gładkie, delikatne ciasto.

 

3. Gotowe ciasto podziel na kilka mniejszych części i każdą zroluj w wałeczek. Potem każdy wałeczek pokrój pod ukosem na kawałki.

4. Lekko posoloną wodę w garnku, doprowadź do wrzenia i wrzucaj porcjami leniwe pierogi.

 

5. Gotuj przez ok. 40 sekund od czasu, aż wypłyną na wierzch. Potem natychmiast wyjmij łyżką cedzakową. Gotowe!

 

Leniwe twarogowe pierogi, podawaj polane masłem i posypane cukrem lub z kwaśną śmietaną. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!

error: Content is protected !!