Majonez domowy- Już od wielu lat go przygotowuje i za każdym razem zachwycam się jego wspaniałym smakiem.

U nas w domu nie wyobrażamy sobie, aby zabrakło majonezu. Dodajemy go do wielu dań, a szczególnie do sałatki jarzynowej oraz jajek na twardo.

Gdy poznałam ten przepis, to natychmiast przestałam kupować majonez w sklepach. Potrzebne składniki są łatwo dostępne, więc z wielką przyjemnością za każdym razem go przygotowuje. Żaden inny nie jest tak pyszny od domowego majonezu. Koniecznie musisz go spróbować, jestem pewna że i Tobie posmakuje.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • Jajko
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka czubata musztardy ostrej
  • Łyżeczka octu
  • Szczypta pieprzu

 

WYKONANIE:

1. Do wysokiego naczynia przełóż wszystkie składniki po za olejem. Za pomocą blendera połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym wlewaj stopniowo olej cały czas blendując.

 

2.Gdy będziesz blendowała, konsystencja będzie gęstsza. Mieszaj do momentu, aż uzyskasz kremową konsystencję. Tak przygotowany majonez jest gotowy!

 

Dzięki kurkumie możesz uzyskać piękniejszy kolor oraz inny nieco smak. Tak przygotowany majonez koniecznie przełóż do słoika , po czym przechowuj w lodówce. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!