Makaron sojowy będzie najlepszym Twoim przepisem z kuchni orientalnej. Wygląd jak i smak tego dania jest rewelacyjny. Inna nazwa jaką możesz spotkać to szklany makaron.
Przezroczystość makaronu po ugotowaniu wynika z tego ,że zrobiono go z fasoli. Ma on największe korzyści ze wszystkich makaronów. Podobno była to ulubiona potrawa samurajów i jest współczesnych sportowców.
Makaron sojowy posiada białko, błonnik, witaminę E i minerały. Ugotowanie tego makaronu nie jest proste, ale wierze że Ci się uda.
Przygotuj:
-
marchew
-
papryka
-
cebula
-
2 sztuki ogórków
-
3 ząbki czosnku
-
Łyżka oleju słonecznikowego
-
łyżka sosu sojowego
-
4 łyżki wody
-
łyżka octu
-
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
-
0,25 łyżeczki kolendry
Sposób wykonania:
Przez 10-15 minut namaczaj makaron w przegotowanej wodzie.
Na patelni rozpuść masło ,a następnie usmaż na nim mięso do czasu zarumienienia.
Do mięsa dorzuć cebulę, którą wcześniej pokrój w półksiężyce i podsmaż, pamiętaj od czasu do czasu mieszaj.
Pokrój marchew i paprykę w paski i dodaj do mięsa i cebuli. Wszystko podsmażaj przez 5 minuta, a następnie dopraw do smaku kolendrą i pieprzem.
Dodaj pokrojonego w paski ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek, powoli dodawaj makaron i dokładnie wymieszaj.
Rozcieńcz sos sojowy z octem i wodą , a następnie wlej go na patelnię. Gotuj jeszcze przez parę minut. Danie gotowe. Tak przygotowane danie możesz podawać.