Moja rodzina zachwycona. Makowe ślimaczki – pokochałam je je od pierwszego spróbowania.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz makowe ślimaczki – fikuśne ciasteczka, których nie da się nie kochać. W moim domu wszyscy za nimi szaleją i zawsze pytają, kiedy znów je upiekę.
Do miski wsyp drożdże, jedną łyżkę cukru i 50 ml ciepłej wody, a następnie dokładnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą, wlej także trochę mleka, resztę cukru, a także olej słonecznikowy.
Aby nadzienie do ślimaczków było idealne, zalej mak wrzącą wodą, a następnie gotuj go około 10 minut. Gdy ustalony czas minie, odcedź mak, wrzuć go do miski z chałwą, a następnie zmiksuj za pomocą blendera.
Weź blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem lub margaryną, a następnie ułóż na niej wszystkie przygotowane ślimaczki. Do małej miski wbij jedno jajko, rozbełtaj je i wymieszaj z cukrem pudrem. Powstałej mieszanki użyj do nasmarowania ślimaczków.