Mannik morelowy – Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na każdą okazję

Morelowy Mannik czyli przepyszny deser na 101 okazji, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Każdy z nas uwielbia desery, które nie tylko są smaczne ale też szybkie i łatwe w przygotowaniu. Przepisy, które nie wymagają od nas spędzania całego dnia w kuchni. Desery, do których nie musimy biegać po całym mieście w poszukiwaniu odpowiednich składników.

 

Takim właśnie deserem jest morelowy mannik. Prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu. Potrzeba do niego zaledwie paru składników z których większość i tak mamy w swojej kuchni.
Zatem – aby zaserwować naszym bliskim morelowy mannik – należy postępować według poniższego przepisu.

 

Składniki:
  • mąka pszenna 70 g,
  • kasza manna 180 g,
  • jaja 2 szt.,
  • cukier 70 g,
  • kefir 230 ml,
  • masło 50 g,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • morele 4 szt. (świeże lub z puszki).

 

Przygotowanie:

1. Potrzebujemy dużej miski, do której wsypujemy kaszę manną i dodajemy kefir. Całość dokładnie mieszamy a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na chwilę, by mieszanka napęczniała.

2. Teraz czas na jaja – wybijamy i ucieramy je z cukrem. Utarte jaja, mąkę, proszek do pieczenia, masło (dobrze jest je wcześniej trochę roztopić) dodajemy do miski w której jest kefir i kasza manna. Całość intensywnie mieszamy.

3. Smarujemy blachę/formę olejem i wlewamy do niej ciasto. Morele – w przypadku świeżych, dojrzałych owoców – obieramy ze skórki, kroimy na pół i pozbywamy się pestek.
Układamy połówki owoców na wierzchu ciasta.

4. Całość wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika (165 °C) i pieczemy przez ok. 40 – 50 min.

 

Kiedy morelowy mannik wystygnie, możemy udekorować go cukrem pudrem, bitą śmietaną lub podać z lodami waniliowymi. Smacznego!


error: Content is protected !!