Mannik morelowy – Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na każdą okazję
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Każdy z nas uwielbia desery, które nie tylko są smaczne ale też szybkie i łatwe w przygotowaniu. Przepisy, które nie wymagają od nas spędzania całego dnia w kuchni. Desery, do których nie musimy biegać po całym mieście w poszukiwaniu odpowiednich składników.
Takim właśnie deserem jest morelowy mannik. Prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu. Potrzeba do niego zaledwie paru składników z których większość i tak mamy w swojej kuchni.
Zatem – aby zaserwować naszym bliskim morelowy mannik – należy postępować według poniższego przepisu.
1. Potrzebujemy dużej miski, do której wsypujemy kaszę manną i dodajemy kefir. Całość dokładnie mieszamy a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na chwilę, by mieszanka napęczniała.
2. Teraz czas na jaja – wybijamy i ucieramy je z cukrem. Utarte jaja, mąkę, proszek do pieczenia, masło (dobrze jest je wcześniej trochę roztopić) dodajemy do miski w której jest kefir i kasza manna. Całość intensywnie mieszamy.
3. Smarujemy blachę/formę olejem i wlewamy do niej ciasto. Morele – w przypadku świeżych, dojrzałych owoców – obieramy ze skórki, kroimy na pół i pozbywamy się pestek.
Układamy połówki owoców na wierzchu ciasta.
4. Całość wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika (165 °C) i pieczemy przez ok. 40 – 50 min.
Kiedy morelowy mannik wystygnie, możemy udekorować go cukrem pudrem, bitą śmietaną lub podać z lodami waniliowymi. Smacznego!