Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Przepis zdradziła mi moja mama, która wypróbowała przepis od znajomej i zachowała kilka słoiczków do mojego przyjazdu.
Według tego przepisu można marynować zarówno pieczarki, jak i grzyby leśne. Najlepiej jednak wyglądają w małych słoiczkach, w dużych tracą swój uroczysty wygląd.
Dobrze jest również marynować małe pieczarki, w myśl zasady; im mniejszy grzyb, tym smaczniejszy… Do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj i oczyść pieczarki, pozostawiając krótkie nóżki. Jeśli nie dostałaś małych pieczarek, przekrój je na pół.
2. Włóż oczyszczone pieczarki do miski z wodą, wymieszaną z łyżką soli i kwaskiem cytrynowym, odstaw na 15 minut. W ten sposób pieczarki nie ciemnieją i będą pięknie wyglądały w słoiczku.
3. W garnku zagotuj litr wody, dodaj cukier, 2 łyżki soli i ocet. Zagotuj zalewę.
4. Do gotującej się na małym ogniu zalewy, dodaj pieprz, nasiona gorczycy i liście laurowe. Gotuj marynatę przez 2 minuty.
5. Teraz opłucz pieczarki pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie wrzuć je do marynaty.
6. Gotuj pieczarki w zalewie przez 30 minut.
7. Do suchych, sterylnych słoiczków, przełóż pieczarki i zalej marynatą. Zakręć szczelnie i przykryj ściereczką słoiczki odwrócone do góry dnem, na całą noc.
Samodzielnie marynowane pieczarki dają gwarancję nie tylko idealnego smaku, ale też pewności, że nie zawierają konserwantów i innych zbędnych składników.
To idealny dodatek do sałatek, domowego sosu tatarskiego oraz na genialną przekąskę. Nikt wobec nich nie pozostanie obojętny. Smacznego!