Marynowane Pieczarki – Najpyszniejsze są takie marynaty, które przygotujesz sama

Przepis zdradziła mi moja mama, która wypróbowała przepis od znajomej i zachowała kilka słoiczków do mojego przyjazdu.

 

Według tego przepisu można marynować zarówno pieczarki, jak i grzyby leśne. Najlepiej jednak wyglądają w małych słoiczkach, w dużych tracą swój uroczysty wygląd.

 

Dobrze jest również marynować małe pieczarki, w myśl zasady; im mniejszy grzyb, tym smaczniejszy… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg pieczarek
  • woda
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 80 g octu 9%
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • ziele angielskie do smaku
  • nasiona gorczycy do smaku
  • 2 liście laurowe, pieprz ziarnisty

 

PRZYGOTOWANIE

1. Umyj i oczyść pieczarki, pozostawiając krótkie nóżki. Jeśli nie dostałaś małych pieczarek, przekrój je na pół.

 

2. Włóż oczyszczone pieczarki do miski z wodą, wymieszaną z łyżką soli i kwaskiem cytrynowym, odstaw na 15 minut. W ten sposób pieczarki nie ciemnieją i będą pięknie wyglądały w słoiczku.

 

3. W garnku zagotuj litr wody, dodaj cukier, 2 łyżki soli i ocet. Zagotuj zalewę.

 

4. Do gotującej się na małym ogniu zalewy, dodaj pieprz, nasiona gorczycy i liście laurowe. Gotuj marynatę przez 2 minuty.

 

5. Teraz opłucz pieczarki pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie wrzuć je do marynaty.

6. Gotuj pieczarki w zalewie przez 30 minut.

 

7. Do suchych, sterylnych słoiczków, przełóż pieczarki i zalej marynatą. Zakręć szczelnie i przykryj ściereczką słoiczki odwrócone do góry dnem, na całą noc.

 

Samodzielnie marynowane pieczarki dają gwarancję nie tylko idealnego smaku, ale też pewności, że nie zawierają konserwantów i innych zbędnych składników.

 

To idealny dodatek do sałatek, domowego sosu tatarskiego oraz na genialną przekąskę. Nikt wobec nich nie pozostanie obojętny. Smacznego!

error: Content is protected !!