Maślane cytrynowe ciasteczka – Banalnie prosty i szybki sposób na domowe słodkości. Koniecznie musisz spróbować

Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. To deser idealny zarówno do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty, jak i na każdy uroczysty i świąteczny stół.

 

 

 

Od teraz i Ty będziesz wolała upiec ciasteczka sama w domu, zamiast kupować w sklepie słodycze pełne chemii i podejrzanej świeżości. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 300 g,
  • Masło 80 dag,
  • Kwaśna śmietana 2 łyżki,
  • Jajko 2 szt.,
  • Cytryna 1 szt.,
  • Cukier 2 łyżki,
  • Proszek do pieczenia 2 łyżki,
  • Cukier puder do smaku,
  • Olej do słonecznikowy.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski, przełóż rozdrobnione miękkie masło, dodaj śmietanę oraz skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wymieszaj składniki mikserem i stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

 

 

2. Gotowe ciasto, podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na grubość nie większą niż 0,5 cm.

 

3. Rozwałkowane ciasto, pokrój na małe kwadraciki. Na dużej patelni, dobrze rozgrzej olej.

 

 

4. Smaż ciasteczka partiami na złoty kolor z każdej strony. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym, a gdy nieco przestygną, posyp je obficie cukrem pudrem. Gotowe!

 

Genialne, szybkie i proste ciasteczka, idealnie smakują do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!

error: Content is protected !!