Masz ochotę na coś słodkiego z owocami? Przepyszne ciasto z brzoskwiniami – doskonałe na każdą okazję i dla każdego smakosza. Rozbudzi wszystkie kubki smakowe i zachwyci od pierwszego kęsa

Chciałbyś orzeźwić się w letnie upały i nie wiesz jak? Mocno schłodzone, delikatne ciasto z brzoskwiniami  w galaretce będzie idealne na tę okazję. Poczuj ten zimny, rześki smak!

 

 

Gwarantuje, że podczas przygotowywania, jak i częstowania, odczujesz pełną satysfakcję z przepysznego, dopiero co przyrządzonego ciasta. Podczas tworzenia, unoszący się aromat sprawi, że trudno będzie ci się oprzeć i nie spróbować kuszącego, orzeźwiającego ciasta. Dlatego więc, upiecz i przekonaj się sama jak pyszne jest to danie!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 850 g brzoskwini w puszce
  • 60 g żelatyny
  • 400 g herbatników
  • 150 g masła
  • 500 ml mleka
  • 750 g kwaśnej śmietany
  • 200 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:

 

1. Herbatniki oraz roztopione masło zmiel razem blenderem. Następnie przełóż tak rozrobiony spód do blaszki i ubij łyżką na dnie i po bokach formy. Wstaw na 20 minut do lodówki.

 

2. Podczas mrożenia spodu, zrób galaretkę brzoskwiniową. Zrób to zgodnie z instrukcją, która znajduję się na opakowaniu: do galaretki dodaj 30g żelatyny i gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Brzoskwinie należy odsączyć z syropu. Następnie poukładaj je w formie nieco mniejszej niż forma, w której znajduję się spód. Potem zalej je galaretką, ostudź i włóż do lodówki na ok. 4 godziny tak, by stężała.

 

 

3. Resztę żelatyny rozpuść w mleku. Potem dodaj do niej śmietankę, cukier waniliowy oraz cukier i miksuj.
Stężałą galaretkę wyjmij z formy i ułóż na spód z herbatników. Miejsca, w których nie ma galaretki wypełnij masą mleczno- śmietankową. Następnie włóż na 4 godziny do lodówki.

 

Po schłodzeniu ciasto jest gotowe. Można udekorować je brzoskwiniami- według preferencji. Smacznego!


error: Content is protected !!