Migdałowiec bez pieczenia – idealny deser, który zachwyci każde podniebienie. Z każdym kęsem smakuje jeszcze lepiej.

Zarówno smak jak i wygląd jest niesamowity. Idealnie pasuje na każdą okazję.

 

W prosty sposób przygotujesz deser, który rozpływa się w ustach. Moja rodzina nie wyobraża sobie , aby podczas uroczystości rodzinnych zabrakło ciasta migdałowego. Zapraszam na przepis poniżej!

LISTA SKŁADNIKÓW;
  • Jajko
  • 2 opakowania krakersów słonych
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 250 g masła
  • Budyń śmietankowy bez cukru
  • 100 g płatków migdałowych
  • ¾ szkl cukru
  • Puszka kajmaku
  • 500 ml śmietanki 30%
  • Łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • Litr mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Łyżeczka cukru pudru
  • Opakowanie cukru waniliowego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do miski wbij jajko, następnie wsyp mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną, budyń oraz wlej 1,5 szkl mleka, całość wymieszaj dokładnie mikserem. Do garnka wlej pozostałe mleko, następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz masło, podgrzewaj to na małym ogniu.

 

2.Do wrzącego mleka wlej przygotowaną mieszankę.

3.Cały czas mieszaj, aż gotowa masa całkowicie zgęstnieje. Tak przygotowaną mieszankę odstaw na bok, aby całkowicie wystygło.

 

4.Zacznij praży płatki migdałowe na suchej patelni. Rozpuść żelatynę w 1/3 szklance ciepłej wody, następnie za pomocą miksera ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do odpowiednio ubitej śmietany wlej przygotowaną żelatynę, dokładnie całość wymieszaj. Połóż papier do pieczenia na blaszkę.

 

5.Ciasto zacznij układać warstwowo. Na samym dnie połóż krakersy, następnie przygotowany budyń, potem ponownie krakersy, które posmaruj kajmakiem, na to wyłóż bitą śmietanę , całość posyp prażonymi migdałami. Po tych czynnościach ciasto jest gotowe!

 

Tak przygotowane ciasto przechowuj w lodówce przez kilka godzin. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!