Miodowa Szarlotka – To prawdziwy hit smaku. Przygotujesz ją w 20 minut

Kiedy przyjdzie nagła ochota na coś słodkiego i pysznego, zawsze zabieram się za upieczenie miodowej szarlotki. Tej szarlotki nauczyła mnie mama. Nazywam je „pyszność za chwilę”, ponieważ wystarczy dosłownie chwila i pyszne ciasto łaskocze nasze podniebienia.

 

 

Oto przepis na miodową szarlotkę, według przepisu mojej mamy. To najsmaczniejsza szarlotka jaką jadłam!

 

SKŁADNIKI

  • 500 g jabłek
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE

1. Zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je ze skórki, pokrój na małe kawałki, polej sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i odstaw.

2. W tym czasie przygotuj ciasto. Ubij jajka z cukrem na sztywną pianę, potem dodaj cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ubij wszystko dokładnie, do uzyskania jednolitej masy.

3. Następnie dodaj miód, dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieć ciasto, nie powinno być ani za gęste, ale też nie płynne. Na koniec dodaj jabłka i wymieszaj.

4. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35-40 minut.

5. Ciasto jest gotowe. Na zewnątrz chrupiące, ale w środku miękkie i puszyste. Po wyjęciu z piekarnika aromat miodowej szarlotki przywoła do kuchni wszystkich!

 

Istnieje wiele przepisów na szarlotkę, ale ten jest wyjątkowo łatwy i nie wymaga wiele czasu. Gwarantuję, że będziesz musiała zachować sobie ten przepis, bo domownicy będą się domagali więcej.

 

Myślę, że to niemożliwe, ale gdyby został chociaż kawałek na następny dzień, to pamiętaj, że panuje wtedy tylko jedna zasada. Kto pierwszy ten lepszy…

error: Content is protected !!