Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Co więcej, podczas ich przygotowywania mam ze swoimi dziećmi wielką frajdę i wszyscy ochoczo je dekorujemy. Oprócz białego lukru, można je pięknie udekorować kolorową jego wersją. Wystarczy dodać trochę barwnika spożywczego. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W wygodnej misce, ubij jajka z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, skórką pomarańczową, cukrem waniliowym i miodem.
2. Podgrzewaj całość w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając przez ok. 7 minut.
3. Teraz dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aż składniki się ze sobą połączą. Na koniec dodaj przesianą mąkę i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
4. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
6. Z pomocą foremek o dowolnych kształtach, wyciśnij z ciasta pierniki. Poukładaj pierniki na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-12 minut.
8. W tym czasie, przygotuj lukier: Ubij białko jajka z cukrem pudrem na gładką masę. Udekoruj gotowe pierniki według własnego uznania. Gotowe!