Mrożona cytryna- jak wydobyć z niej to co najlepsze

Każdy zna owoc, jakim jest cytryna. Większość osób, też dobrze wie, że są one źródłem popularnych i zdrowych witamin.

 

Cytryna przede wszystkim dostarcza organizmowi witaminy C, która jest niezbędna do odpowiedniego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

 

Spożywanie odpowiedniej ilości cytryny możemy uchronić się przed przeziębieniem, ale też je leczyć. Dzięki witaminom zawartym w tych owocach i ich regularnym spożyciu wzmacniamy swoją odporność, a także zapobiegamy wielu chorobom m.in. astmie czy nowotworom. Dzięki cytrynom nasz organizm pozbywa się toksyn, dzięki czemu polepsza się nasz stan zdrowia i samopoczucie.

 

 

Nie każdy wie, jak cenna jest skórka z cytryny.

To właśnie w skórce cytryny jest najwięcej witamin, a my tak często ją wyrzucamy, marnując tak ceny składnik.
Dla naszego zdrowia dobra jest wypicie mikstury z wyciśniętego soku z cytryny wraz z ciepłą wodą, codziennie rano na pusty żołądek.

 

Cytryna jest źródłem witaminy A,B6,C, E. Nie brakuje w niej też potasu, żelaza, cynku, kwasu foliowego (spożywany przez kobiety w ciąży), miedzi, cynku czy magnezu.

Dlatego nie warto wyrzucać skórki od cytryny, a dobrze jest ją zamrozić. Udowodniono naukowo, że cytryna pomaga zwalczać wiele chorób, nie zanieczyszczając organizmu niczym zbędnym.

 

 

W dzisiejszych czasach ważne jest, gdzie kupujemy produkty spożywcze i od jakich sprzedawców.

Owoce i warzywa kupowane w sieciowych marketach mają bardzo wiele toksyn, ponieważ hodowane są ze względu na ilość, a nie jakość. Przy zakupie cytryn powinniśmy znaleźć zaufanego sprzedawcę, który sprzedaje owoce ekologiczne. Możemy również sami zacząć hodować drzewko, co wcale nie jest takie trudne.
Nie jest tak, że cytryny wsadzimy sobie do zamrażalnika i po sprawie. Najpierw trzeba przygotować specjalną mieszankę składającą się z octu jabłkowego i wody. Do tak przygotowanej mikstury wkładamy owoce i moczymy je przez niedługi czas. Następnie je wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Dopiero teraz jest pora na włożenie ich do zamrażalnika.
Tak przygotowany owoc, w całości ścieramy na tarce kuchennej.

 

Taki dodatek nada smak wielu potrawom. Możemy dodać go napojów, sałatek, czy zup. Dzięki temu uzyskamy niepowtarzalny smak potraw, a nasze zdrowie będzie wspierane niezbędnymi witaminami.
Cytryna to naturalne ich źródło, więc warto je wykorzystać.


error: Content is protected !!