Nadziewane roladki drobiowe – Z nadzieniem, przygotowanym w ten sposób smakują obłędnie. Znikają ze stołu błyskawicznie

Mięso drobiowe, to produkt uniwersalny i można go doskonale łączyć ze wszystkimi dodatkami. Świetnie smakuje z warzywami, grzybami, ryżem i ziemniakami.

 

Drób jest również bardzo zdrowy i polecany szczególnie osobom z alergiami pokarmowymi. Najbardziej w każdej niemal postaci smakuje naszym najmłodszym pociechom.

Zatem, koniecznie poznaj przepis na roladki drobiowe z genialnym, pysznym i aromatycznym nadzieniem serowym, według tego sprawdzonego przepisu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  •  500 g fileta z kurczaka
  • 100 gram serka topionego
  • 40 gram posiekanych włoskich orzechów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku, bułka tarta
  • olej słonecznikowy
 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie przekrój każdego wzdłuż na pół i delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą. Pamiętaj, że mięso drobiowe jest bardzo delikatne i łatwo jest uszkodzić jego strukturę. Rozbite plastry mięsa przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. W tym czasie, przygotuj pyszne nadzienie.

2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Potem podsmaż ją na rozgrzanej patelni z olejem, a kiedy się zeszkli – dodaj obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podsmażaj na wolnym ogniu, często mieszając do miękkości.

 

3. Serek topiony, pokrój w kosteczkę i rozpuść w małym garnku na małym ogniu, często mieszając do uzyskania konsystencji gładkiej, jednolitej masy.

4. Potem, do serka dodaj podsmażoną cebulkę z marchewką, orzechy i dokładnie wymieszaj.

 

5. Na brzegu każdego rozbitego plastra mięsa, nałóż łyżkę nadzienia i zawiń ciasno, zabezpieczając wszystkie brzegi. Jeśli jest taka potrzeba, możesz pomóc sobie wykałaczkami.

6. Zawinięte roladki z nadzieniem, zanurzaj kolejno najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!

 

Tak przygotowane roladki z kurczaka, smakują wyśmienicie zarówno na gorąco jak i na zimno. Serwuję je najczęściej w towarzystwie puree z ziemniaków i z zestawem surówek z świeżych warzyw.
Smacznego!


error: Content is protected !!