Przepis na szybkie naleśniki z jabłkami. Szybkie danie na kolację lub przekąskę.

Szukasz przepisu na szybką przekąskę w sama raz do książki lub seansu filmowego? A może coś na lekką kolację? Sprawdź ten przepis. Wystarczy kilka prostych składników i rewelacyjna przekąska gotowa.

 

Jeśli masz w lodówce butelkę kefiru, a w koszyku na owoce kilka jabłek to doskonałym pomysłem na mały głód będą naleśniki z jabłkami. To przepyszne danie to świetna przekąska, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Naleśniki wychodzą puszyste i delikatne, a dodatkowo, dzięki dodatkowi jabłek i cynamonu, wspaniale pachną i smakują. Nikt im się nie oprze. Na 100% będą znikać z talerza szybciej niż się na nim pojawiać. Najlepiej od razy przygotuj podwójną porcję składników, bo pojedyncza bardzo szybko zniknie, a rodzinka będzie się domagać dokładki.

Poniżej przepis na to przepyszne i szybkie danie.

 

 

 

Składniki:

  • 150 ml kefiru
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 50 ml oleju do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Połącz ze sobą kefir, jajko, cukier, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Ubijaj do momentu, aż mieszanina będzie miała gładką konsystencję.
  2. Powoli dodawaj mąkę. Dokładnie mieszaj, aby nie utworzyły się grudki.
  3. Obrane jabłko zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj i dodaj do przygotowanego ciasta. Całość ponownie wymieszaj
  4. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj niewielkie porcje ciasta (mniej więcej łyżkę) i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  5. Usmażone naleśniki odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.

 

 

 

Naleśniki można zajadać na ciepło i na zimno. Świetnie smakują same, ale można je jeść również z dodatkiem miodu, śmietany czy mleka skondensowanego, albo innych pysznych dodatków, które podsunie nam wyobraźnia. Nie ma tutaj praktycznie żadnych ograniczeń. Jeśli zrobisz je raz, z całą pewnością będzie do nich często i chętnie wracać, takie są pyszne i sycące, a jednocześnie banalnie łatwe w przygotowaniu.

error: Content is protected !!