Przepis na szybkie naleśniki z jabłkami. Szybkie danie na kolację lub przekąskę.
3 994
Szukasz przepisu na szybką przekąskę w sama raz do książki lub seansu filmowego? A może coś na lekką kolację? Sprawdź ten przepis. Wystarczy kilka prostych składników i rewelacyjna przekąska gotowa.
Jeśli masz w lodówce butelkę kefiru, a w koszyku na owoce kilka jabłek to doskonałym pomysłem na mały głód będą naleśniki z jabłkami. To przepyszne danie to świetna przekąska, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Naleśniki wychodzą puszyste i delikatne, a dodatkowo, dzięki dodatkowi jabłek i cynamonu, wspaniale pachną i smakują. Nikt im się nie oprze. Na 100% będą znikać z talerza szybciej niż się na nim pojawiać. Najlepiej od razy przygotuj podwójną porcję składników, bo pojedyncza bardzo szybko zniknie, a rodzinka będzie się domagać dokładki.
Poniżej przepis na to przepyszne i szybkie danie.
Składniki:
- 150 ml kefiru
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- jajko
- jabłko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- około 50 ml oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Połącz ze sobą kefir, jajko, cukier, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Ubijaj do momentu, aż mieszanina będzie miała gładką konsystencję.
- Powoli dodawaj mąkę. Dokładnie mieszaj, aby nie utworzyły się grudki.
- Obrane jabłko zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj i dodaj do przygotowanego ciasta. Całość ponownie wymieszaj
- Na rozgrzany tłuszcz wykładaj niewielkie porcje ciasta (mniej więcej łyżkę) i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
- Usmażone naleśniki odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.