Ogórki w zalewie z tego przepisu sprawią, że już na drugi dzień można cieszyć się i rozkoszować smakiem ukiszonego ogórka.

„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…”. Lato to sezon ogórkowy, można z nich zrobić sałatkę, mizerię, dodać do kanapki lub wsadzić do słoika i cieszyć się kiszonką w zimie. Poniżej prezentujemy przepis na ogórki małosolne, które gotowe będą już po jednej nocy.

Ogórek jest warzywem, które chętnie wchłania sól i różne przyprawy, dlatego można przygotowywać go w wielu odsłonach i zawsze będzie smakował wyjątkowo. W tym przepisie wystarczy noc, aby wchłonął smak przypraw, rano będzie chrupiący i pikantny.

 

Przepis na ogórki w zalewie

Składniki:

  • 6 średnich ząbków czosnku
  • 1,7kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 50g koperku

Przygotowanie:

W zlewie lub dużej misce umyj ogórki, a następnie zalej je wodą. Przygotuj duży słoik. W okresie letnim w każdym sklepie kupisz duże słoiki do kiszenia ogórków. Czosnek obierz z łupinek i umieść na dnie słoika.

 

Następnie dodaj łodygi kopru (dwie zostaw na później). Kolejno bierz ogórki, odcinaj oba końce i wsadzaj ciasno do słoika. W ten sposób warzywo szybciej wchłonie aromaty. Na wierzch wsadź resztę kopru.

 

Całość posyp solą. Zagotuj wodę i zalej słoik do pełna, szczelnie zamknij i delikatnie wstrząśnij, aby wymieszać składniki. Kiedy woda ostygnie słoik wsadź do lodówki.

 

Następnego dnia możesz cieszyć się aromatycznymi ogórkami.

 

Aby wzmocnić smak do słoika możesz wsadzić liść chrzanu i porzeczki.


error: Content is protected !!