Pierniki na kefirze – mięciutkie i aromatyczne ciasteczkowe dopełnienie świątecznego stołu
Ten wyjątkowy przepis docenią wszyscy miłośnicy miękkich i aromatycznych pierników. Świąteczny stół bez Nich nie będzie miał tego czegoś, na co czekamy wszyscy przez cały rok.
Przygotowanie takiego świątecznego specjału da wiele radości naszym pociechom. Szybko się Je przygotowuje, a składniki do tych ciasteczek są niezwykle łatwo dostępne i nie należą na szczęście do najdroższych. Świąteczny aromat piernikowego ciasta wypełni cały dom zanim jeszcze blacha z ciastkami trafi do piekarnika.
Składniki:
-
4 szklanki mąki
-
350 g kefiru
-
2 jajka
-
Półtorej szklanki cukru
-
1 łyżka przyprawy do pierników
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Jedno całe jajko i jedno żółtko oddzielone od białka ubijamy z miodem i jedną szklanką cukru, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy kefir, olej i przyprawę do pierników, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji mieszanej masy.
Do wcześniej uzyskanej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną (aby składniki sypkie dobrze i równomiernie rozprowadziły się w masie na ciasto możemy Je najpierw wymieszać w zamkniętym słoju poprzez energiczne potrząsanie Nim), mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto.
Przekładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy Je na grubość około 1 cm. I wycinamy ciastka o dowolnych kształtach.
Pierniczki już wycięte układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-190°C przez 25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę lukrową. Białko z jajka, z którego oddzieliliśmy wcześniej żółtko ubijamy z pozostałym cukrem do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści, a lukier zgęstnieje.
Po upieczeniu pierniczki wyjmujemy z piekarnika, pokrywamy Ich wierzch lukrem i pieczemy w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Gotowe!
Tak przygotowane pierniczki będą znikały w mgnieniu oka. Żaden domowy łasuch się Im nie oprze, więc lepiej się śpieszyć z Ich próbowaniem.
Smacznego!