Pierniki z pomarańczą – Delikatne, aromatyczne i bajecznie smaczne pyszności na Twoim Świątecznym stole

Znam wiele przepisów na Świąteczne pierniki i zawsze piekę kilka wersji, bo każdy lubi przecież coś innego. Pierniki z pomarańczą, są moją ulubioną wersją za sprawą wyjątkowego aromatu roznoszącego się w całym domu podczas pieczenia. Zawsze robię ich podwójną porcję, ponieważ znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 120 g cukru
  • 80 g masa
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cały cukier waniliowy
  • Odrobina startej skórki z pomarańcza

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • Białko
  • 220 g cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj roztrzepane jajko z miodem, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową i cynamonem.

2. Przygotowana mieszankę, podgrzej w kąpieli wodnej, często mieszając.

 

3. Teraz, do masy dodaj olej i cały czas mieszając, dodawaj stopniowo mąkę.

4. Gotowe ciasto wystudź, przełóż do woreczka i wstaw do lodówki na 30 minut.

 

5. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na posypanym mąka blacie roboczym.

 

 

6. Foremkami wycinaj dowolne kształty i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-12 minut. Po upieczeniu, odstaw pierniki do wystygnięcia.

8. W tym czasie, przygotuj lukier: W miseczce, wymieszaj białko jajek z cukrem pudrem na jednolita i gładką masę. Gotowe!

 

 

Pierniki udekoruj według uznania, im bardziej się postarasz, tym piękniej będą prezentować się na Świątecznym stole. Smacznego!


error: Content is protected !!