Każdy kto lubi piwo wie, ile przyjemności czerpie się z kufla schłodzonego, dobrego piwa…Każdy kto lubi wie również, jak trudno wytłumaczyć się potem w domu… Od dziś nie musisz się martwić, bo mamy dla Ciebie aż 7 argumentów z którymi wytłumaczysz się bez problemu.
Naukowcy odkryli 7 prozdrowotnych właściwości piwa, dzięki którym zmniejszysz ryzyko wystąpienia 7 nieprzyjemnych chorób. Od teraz nie musisz wybierać między przyjemnym, a dobrym i pożytecznym. Możesz to z powodzeniem łączyć i cieszyć się życiem! Oto one:
Osteoporoza
Przeprowadzone przez naukowców badania wykazały, że szczególnie w ciemnym piwie znajduje się wysoka zawartość krzemu. Picie ciemnego piwa z umiarem, przyczynia się więc, do zwiększenia gęstości kości i tym samym zapobiega osteoporozie.
Cholesterol
Udowodniono naukowo, że picie piwa zwiększa w organizmie zdrowy cholesterol HDL.
Zawał serca
Badania przeprowadzone W Harvard University wykazały, że picie piwa zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca o 25-40%.
Cukrzyca
Amerykańscy naukowcy odkryli, że ludzie pijący 1-4 piwa dziennie, mieli dużo mniejsze tendencje do zachorowania na cukrzycę. Stwierdzono nawet, że picie piwa w umiarkowanym stopniu może całkowicie zniwelować cukrzycę typu 2.
Kamienie nerkowe
Kiedy raz na jakiś czas wypijesz kufel tego złotego napoju, naukowo stwierdzono, że nawet o 40% zmniejsza się ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Rak
Ksantohumol, który jest zawarty w chmielu – jak podają niemieccy naukowcy – zapobiega rozwojowi raka prostaty.
Demencja
Ksantohumol, zawarty w Piwie zapobiega również wystąpieniu stresu oksydacyjnego, który jest czynnikiem sprzyjającym wczesnemu powstaniu demencji starczej.
Z pewnością czytałeś ten artykuł z niedowierzaniem, ale jak widać naukowcy wielu krajów udowodnili, że w tych 7 przypadkach to piwo nawet pić warto!