Gdy zobaczysz tak przygotowane placki ziemniaczane, to raz, dwa znikną z Twojego talerza. Na swoim talerzu stwórz smak z przeszłości. Wykonanie.

Znasz ten smak placków ziemniaczanych z dzieciństwa.
Najlepszym wspomnieniem z dzieciństwa są smaki ulubionych potraw. Chętnie przypominamy sobie o smakach, które towarzyszyły nam w pięknych chwilach. Znajdziesz tu przepis na szybkie i pyszne placki ziemniaczane.

 

 

 

Przygotuj:
  • pół kilo chudej wieprzowiny
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 gram masła
  • cebula
  • 100 ml oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki mąki

 

Sposób wykonania:

Mięso wieprzowe zmiel i dopraw solą i pieprzem. Pokrój cebulę na małą kosteczkę i podsmaż z mięsem na średnim ogniu. Kiedy cebula z mięsem się smaży Ty możesz przygotować ziemniaki.

 

 

Obierz ziemniaki, następnie ugotuj dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z olejem. Zmiel ziemniaki na puree. Do masy ziemniaczanej dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Masę
ziemniaczaną połącz z mielonym mięsem i uformuj placuszki. Na oleju usmaż placki.

 

 

 

Do mięsa mielonego możesz dodać pieczarki lub inne grzyby, takie placki możesz również panierować w bułce tartej. Smacznego!

error: Content is protected !!