Placuszki Nadziewane Kapustą – To świetny pomysł na przemycenie kapusty do diety naszych pociech.

Chcemy pomóc mamom, które chcą żeby ich pociechy jadły kapustę i próbują ją przemycić w każdy możliwy sposób. Mam super dla was przepis, który na pewno posmakuje wszystkim.

 

Składniki:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Marchew
  • Pół kilograma kapusty białej
  • 150 ml kefiru
  • 100 ml majonezu
  • 30 gram masła
  • Soda 0,5 łyżeczki
  • Sól
  • Sok z cytryny (do smaku)

 

 

Sposób przygotowania:

1. Mieszamy jajka, kefir, sól, majonez i sodę. Przesiewamy mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie włóż je do miski i przykryj ściereczką.

2. Siekamy kapustę i marchew, podsmażamy na patelni, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Kapusta musi być miękka.

 

3. Smarujemy naczynie masłem i posypujemy mąką. Wlewamy mniejszą połowę ciasta do formy i wyrównujemy łyżką.

4. Na wierzchu wykładamy kapustę z warzywami i zalewamy resztą ciasta.

 

5. Pieczemy w piekarniku w 180°C przez 40-50 minut na złocisty kolor.

 

Ciasto jest bardzo delikatne, możesz podawać je na zimno jak i na ciepło.

Smacznego!

error: Content is protected !!