Pokrój kurczaka i polej sosem czosnkowym: Zapomnij o smażonych kotletach…od teraz tylko tak go przyrządzam

Zapomnij do smażonych kotletach! Pokrój kurczaka i polej go pysznym sosem czosnkowym! Poznaj świetny przepis!

 

 

Przedstawiam znakomity przepis na kurczaka w sosie śmietankowo-czosnkowym. Jest to danie na szybką kolację z przyjaciółmi, czy też smaczny posiłek na świąteczny stół!

 

SKŁADNIKI:
  • filety z kurczaka – 2 sztuki
  • śmietanka 30% – 150 ml
  • jajka – 2 szt.
  • pomidor – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • zioła – 1 łyżeczka
  • słodka mielona papryka – 1 łyżeczka
  • oregano, chili, papryka curry do smaku
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym filety z kurczaka. Potem, pokrój je w kosteczkę, dopraw do smaku solą i wymieszaj.

 

2. Kurczaka, przełóż do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego. W osobnej misce, wymieszaj śmietankę z roztrzepanymi jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.

 

3. Przygotowaną masą jajeczną, zalej równomiernie kurczaka w naczyniu i skrop całość odrobiną oliwy z oliwek.

 

4. Na wierzchu, poukładaj plasterki pomidora i posyp pokrojoną natką pietruszki.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco z bukietem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!


error: Content is protected !!