Proste ciasto mandarynkowe, którego aromat poczujesz w całym mieszkaniu!

Poznaj niezwykle prosty, ale smaczny przepis na pachnące ciasto mandarynkowe. Zachwyci ono swoim smakiem zarówno domowników, jak i gości. Świetnie nada się jako przysmak, który posłuży za element zaskoczenia na świątecznym stole. Można się w nim dosłownie zakochać, dlatego życzymy smacznego i wesołych świąt! 

 

Składniki potrzebne do przygotowania pysznego i kolorowego ciasta z mandarynkami, które skradnie serca wszystkich: 
  • 2-3 żółtka
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości mandarynki
  • 1/2 saszetki cukru wanilinowego
  • 100 g cukru
  • 25 g roztopionego masła (do ciasta)
  • 25 g masła (do polania ciasta przed pieczeniem)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru (do posypania ciasta)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do dekoracji ciasta)

 

PRZYGOTOWANIE:
Najpierw ubij żółtka z cukrem, a następnie stopniowo dodaj roztopione masło, mleko, cukier wanilinowy i sól. Do powstałej w ten sposób masy dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia i całą masę dokładnie wymieszaj. Ciasto przenieś na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub dokładnie natłuszczoną.

 

Obierz mandarynki i ułóż jej kawałki na cieście, polej wszystko roztopionym masłem, dodając w tym czasie 2 łyżki cukru.

 

Włóż ciasto do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut.

 

Gotowe ciasto po wykonaniu próby za pomocą szpikulca nie będzie do niego przywierać. Sprawdź je po 30-35 minutach pieczenia. Jeśli jest gotowe, wyjmij je i posyp cukrem pudrem.

 

 

 

Już po pierwszym upieczeniu tego przepysznego ciasta nie będzie można się mu oprzeć – możesz zapomnieć o jakichkolwiek dietach, uznasz je za niewarte stosowania! 


error: Content is protected !!