Przepyszna mocno malinowa rolada na upalny dzień

Przepyszna malinowa rolada. Rozpływa się w ustach jak pianka. Robię ją na każdą imprezę, a goście są zachwyceni.

Doskonale nada się do niej dżem, mus, konfitura, a także świeże owoce. Jej smak jest nieziemski, a za każdym razem można robić ją z innymi owocami. Wypróbowałam ją już z jagodami, jeżynami i borówkami – jak dla mnie w każdej odsłonie jest tak samo pyszna. Zrobisz ją raz i przepadniesz – zaczniesz ją piec na każdą okazję.

Jakich składników potrzebujesz?

100 g dżemu malinowego lub świeżych owoców
  • 190 g białka jajek
  • 250 g cukru
  • 25 g skrobi
  • 150 g serka śmietankowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • Sól
  • Garść pistacji

 

Jak przygotować?

1. Zaczynamy od jajek – musimy przygotować bezę. Białka jajek wlewamy do dużej miski, a następnie ubijamy mikserem, dodając powoli kwasek cytrynowy, cukier oraz szczyptę soli.

 

2. Miksujemy do momentu, aż uzyskamy białą i puszystą piankę. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy.

 

3. Włącz piekarnik – musi się nagrzać do 150 stopni C. Kolejno naszykuj blaszkę – wyłóż na nią papier do pieczenia. Przelej na nią masę – musi być rozłożona równomiernie i dość cienko ( wysokość około 2-3 cm).

 

4. Piecz przez 30 minut. Podczas oczekiwania zrób krem. Do miski wkładamy serek śmietankowy, wlewamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Ubijamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

 

5. Na upieczoną i wystudzoną bezę wyłóż 3/4 kremu. W kilku miejscach wyłóż dżem, a następnie delikatnie zwiń tak, aby powstał ciasny rulon – nasza rolada. Wierzch należy posmarować kremem, który zostawiliśmy. Pistacje posiekaj, a następnie posyp przygotowaną roladę. Smacznego!

Przed podaniem schłodź roladę w lodówce – smaki się połączą i będzie jeszcze smaczniejsza.


error: Content is protected !!