Pyszna karkówka- moi goście oraz domownicy są pod wrażeniem. Za każdym razem rozpływa się w ustach.

Przygotowana karkówka według tego przepisu jest bardzo soczysta oraz delikatna. Każdy miłośnik karkówki powinien przygotować ją właśnie w ten prosty oraz szybki sposób.

 

Zarówno jej smak jak i wygląd zachęca każdego do szybkiego skosztowania. Koniecznie spróbuj, gwarantuje że będziesz zachwycona!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 3 cebula
  • 1 kg karkówki
  • 500 g pieczarek
  • Słodka papryka mielona
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • Mąka do obtoczenia
  • Do smażenia olej roślinny

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIE SOSU:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego lub maggi
  • 2 łyżki octu
  • 8 łyżek wody

 

WYKONANIE:

1.  Na plasterki pokrój umyte oraz osuszone mięso. Każdy pokrojony kawałek mięsa posyp z obu stron solą, pieprzem oraz słodką papryką, po czym całość włóż na głęboki talerz lub miskę. Następnie szczelnie owiń folią przechowuj przez kilka godzin w lodówce.

 

2. Następnie wszystkie plastry obtocz w mące, po czym smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3. Podsmażone mięso układaj w naczyniu żaroodpornym, po czym kładź na mięso cebulę , która pokrój w piórka oraz pokrojone w plasterki pieczarki.

 

4. W między czasie zacznij przygotowywać sos. Do miski przełóż wszystkie składniki, po czym dokładnie je wymieszaj i polej gotowym sosem wyłożone mięso w naczyniu.

 

5.  Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200 stopniach. Po tym czasie pyszne mięso jest gotowe!

 

Idealnymi dodatkami do pieczonej karkówki są ugotowane ziemniaki lub ryż. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!