Bez konserwantów i chemii. Pyszna rolada z kurczakiem – lepiej zapisz ten przepis, w sklepie jej nie kupisz.

Klasyczna kanapka z wędliną na kolację czy śniadanie odchodzi do lamusa. Wędlina kupiona w sklepie nigdy nie zastąpi tej samodzielnie przygotowanej. Samo zdrowie, a do tego ten smak i aromat…

Rolada z kurczaka, którą przygotowuje się w butelce to jednak świetna propozycja nie tylko do chleba, lecz również jako przystawka podczas świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji. Jak ją wykonać? To bardzo proste!

Potrzebujesz:

  • cały kurczak lub filet (w wersji dietetycznej)
  • 100 gram orzechów włoskich (nie są konieczne)
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie cebula
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • żelatyna

Wykonanie:

Mięso należy ugotować lub udusić, nie używając do tego tłuszczu. To ważne, żeby rolada nie wyszła tłusta! W trakcie duszenia do mięsa dodajemy wybrane przyprawy oraz zmiażdżony czosnek. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętamy o jej dokładnym rozpuszczeniu.

Kiedy mięso będzie miękkie należy najpierw je wystudzić, a następnie w przypadku całego kurczaka, oddzielić mięso od kości. Na tym etapie do mięsa możemy wrzucić wybrane dodatki: orzechy włoskie i cebulę. Dodajemy żelatynę do mięsa, całość dokładnie łączymy ze sobą.

Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w pustej (dokładnie umytej!), plastikowej butelce. Butelkę wstawiamy do lodówki i pozostawiamy tam do jej zastygnięcia. Kiedy jest gotowa wystarczy przeciąć butelkę i delikatnie wyjąć ją z butelki. Zjadamy ze smakiem!

Łatwo dostępne składniki i prostota przygotowania sprawiają, że warto roladę przygotowywać jak najczęściej. Tym bardziej, że za każdym razem może być zupełnie inna, wszystko zależy od naszej kreatywności i dodatków jakie użyjemy. Może następnym razem np. suszone pomidory i bazylia? Mniam!


error: Content is protected !!