Bez konserwantów i chemii. Pyszna rolada z kurczakiem – lepiej zapisz ten przepis, w sklepie jej nie kupisz.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Rolada z kurczaka, którą przygotowuje się w butelce to jednak świetna propozycja nie tylko do chleba, lecz również jako przystawka podczas świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji. Jak ją wykonać? To bardzo proste!
Mięso należy ugotować lub udusić, nie używając do tego tłuszczu. To ważne, żeby rolada nie wyszła tłusta! W trakcie duszenia do mięsa dodajemy wybrane przyprawy oraz zmiażdżony czosnek. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętamy o jej dokładnym rozpuszczeniu.
Kiedy mięso będzie miękkie należy najpierw je wystudzić, a następnie w przypadku całego kurczaka, oddzielić mięso od kości. Na tym etapie do mięsa możemy wrzucić wybrane dodatki: orzechy włoskie i cebulę. Dodajemy żelatynę do mięsa, całość dokładnie łączymy ze sobą.
Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w pustej (dokładnie umytej!), plastikowej butelce. Butelkę wstawiamy do lodówki i pozostawiamy tam do jej zastygnięcia. Kiedy jest gotowa wystarczy przeciąć butelkę i delikatnie wyjąć ją z butelki. Zjadamy ze smakiem!