Cepeliny są to ziemniaczane puszyste kluski, które są nadziewane wspaniałym mięsnym farszem.
Do przygotowania tak pysznych klusek, koniecznie musisz użyć bardzo dobrej jakości ziemniaki. Wszystkie potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne, więc tym będziesz jak najszybciej przygotuj je dla swojej rodziny, a na pewno będą zachwyceni. Spróbuj ,a gwarantuje że warto!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
200 g ugotowanych ziemniaków
-
600 g ziemniaków surowych
-
100 g boczku
-
300 g mięsa mielonego
-
2 cebule
-
Szczypta mielonego pieprzu czarnego
-
Łyżeczka soli
-
Łyżka skrobi ziemniaczanej
-
Dodatkowo śmietana
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Do miski przełóż mięso mielone, po czym dodaj do niego pokrojoną na mała kosteczkę obraną cebulę, całość przypraw solą oraz pieprzem, następnie bardzo dokładnie wymieszaj.
2. Do drugiej miski zetrzyj drobno obrane oraz umyte ziemniaki, następnie odlej od nich cała wodę oraz skrobię. Pamiętaj, aby tej wody nie wylewać, gdyż jeszcze ja użyjesz.
3. Przez praskę przeciśnij ugotowane ziemniaki, które przełóż do startych ziemniaków, całość dokładnie wymieszaj.
4. Z odlanej wcześniej wody , powoli przełóż otrzymaną skrobię do ziemniaków. Całość przypraw szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
5. Zacznij formować cepeliny, rękom oderwij trochę ciasta, następnie lekko spłaszcz, po czym włóż wcześniej przygotowany farsz i całość dokładnie zwiń w owalna kluskę.
6. Tak przygotowane kluski wkładaj do gorące osolonej wody i gotuj około 15 minut od momentu wypłynięcia.
7. W między czasie na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w małą kosteczkę cebule oraz boczek.
8. Ugotowane cepeliny posyp otrzymaną okrasą po czym dodaj kleksa śmietany. Pyszne szybkie danie jest gotowe!
Nie zapomnij, że ciasto z surowych ziemniaków szybko ciemnieje, więc od razu trzeba je wyrabiać. Dzięki szybkiemu przygotowaniu Twoje cepeliny będą zachwycały każde podniebienie. Życzę smacznego!