Pyszne chrusty przygotowane na wodzie mineralnej- ich niesamowity smak zachwyci każdego. Koniecznie musisz je przygotować.

Przepis na chrupiące chrusty dostałam od mojej mamy, która zawsze przygotowywała je na wodzie mineralnej. Zawsze wychodzą pyszne ,a do tego są bardzo chrupiące.

Koniecznie przygotuj je na Tłusty Czwartek, a na pewno cała rodzina będzie nimi zachwycona. Każdego roku przygotowuje właśnie chrusty z przepisu mamy oraz pyszne domowe pączki. Niezależnie jak dużą ilość zrobię chrustów, to zawsze bardzo szybko znikają ze stołu. Koniecznie wypróbuj ten wspaniały oraz szybki przepis!

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki wody gazowanej mineralnej
  • Łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki wódki
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA SYROP:
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • Łyżeczka ulubionego miodu

 

1.Na samym początku musisz przygotować syrop. Do garnka przełóż wszystkie składniki, następnie podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszaj, do momentu , aż wszystko dokładnie ze sobą się połączy.

 

2.Mąkę wsypy do miski, po czym pięścią zrób dołek na środku. Następnie do dziury wsyp cukier, sól, po czym wlej śmietanę, wódkę oraz wodę gazowaną mineralną. Całość rękoma bardzo dokładnie wymieszaj, następnie mocno zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem przez 10-15 minut.

 

3. Po upływie tego czasu jeszcze raz zagnieć rękoma ciasto , po czym podziel na pięć kawałków. Po kolei każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki okrągły placek. Tak przygotowane placki pozwijaj w rulonik, następnie przekrój pod kątem 45 stopni , otrzymane kawałki powinny mieć po 2 cm. Krawędź każdego kawałka mocno dociśnij, aby się nie rozkleił w trakcie smażenia. Chrusty polej przygotowanym syropem.

 

4.Następnie smaż na głębokim oleju do momentu ,aż uzyskasz złoty kolor, po czym przełóż je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane chrusty są gotowe.

 

Zarówno smak jak i wygląd zachęci do szybkiego skosztowania. Dla lepszego efektu , podsyp je cukrem pudrem. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!