Pyszne dwukolorowe ciasto przy którym się nie narobisz. 5 min i gotowe: wymieszaj, wlej do foremki i do piekarnika

Pyszne dwukolorowe ciasto jest propozycją na szybki deser.

Wystarczy bowiem wymieszać składniki, wlać je do formy i upiec w piekarniku!

 

SKŁADNIKI:
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • wanilia do smaku,
  • masło.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania ciasta, które będzie bazą.

2. W wygodnej misce, wymieszaj jajka z cukrem, dodaj mleko, olej, wanilię oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie równe części.

 

3. Do jednej, dodaj 2 łyżki wody, kakao i dobrze wymieszaj. z nich dodać kakao z wodą. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować ją masłem.

 

4. Tortownicę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, a na jej środku umieść szklankę do góry dnem.

 

 

5. Teraz, wlewaj oba ciasta jednocześnie po przeciwnych stronach – tak jak na zdjęciu.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Smacznego!


error: Content is protected !!