Pyszne i delikatne pączki, które nie zawierają w sobie drożdży.

Pączki jogurtowe w wykonaniu domowym.
Domowe puszyste pączki, które zasmakują całej rodzinie. Pączki jogurtowe, które są proste i szybkie w przygotowaniu.

 

 

 

Przygotuj:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 i 1/2 mąki pszennej
  • jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

 

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj sobie patelnię, składniki i miskę. Składniki najlepiej jak by były w temperaturze pokojowej. Do miski wrzuć jajka, cukier, jogurt naturalny i szczyptę soli.

 

 

Dodaj 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Do miski powoli przesiewaj mąkę i dokładnie mieszaj tak, aby nie powstały grudki. Po połączeniu się składników ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gdyby była potrzeba dodaj jogurtu lub mleka , bądź mąki. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

 

 

Przygotowane ciasto zwiń w folię i pozostaw je na kilka minut. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj każdy z nich na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki lub okrągłego kubka wytnij kółka i zrób kształt pączka z dziurka.

 

Wlej olej na patelnię i smaż pączki po obydwu stronach do zarumienia. Usmażone pączki umieść na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem. Podać możesz również na inne sprawdzone sposoby. Smacznego!

error: Content is protected !!