Pyszny schab z dodatkiem warzyw po bałkańsku- tak przygotowane danie zawsze szybko znika z talerzy.
Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszny schab z dodatkiem warzyw, to idealnie trafiłaś, tak przygotowany obiad na pewno szybko zniknie z talerzy.
Gotowa potrawa idealnie pasuje na każdą okazję, wystarczy dodać do niej ugotowany ryż lub ziemniaki. Koniecznie spróbuj, a gwarantuje że będziesz zachwycona tak pysznym daniem!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
250 g pieczarek
-
Duży ząbek czosnku
-
600 g schabu bez kości
-
4 papryki( 2 czerwone, 1 pomarańczowa i 1 żółta)
-
2 średnie cebule
-
2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
-
Pół łyżeczki majeranku
-
3 ogórki kiszone
-
Łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
-
Szczypta soli oraz pieprzu
-
Mąka do oprószenia mięsa
-
Do smażenia olej rzepakowy
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Na samym początku przygotuj warzywa, obraną cebulę pokrój w pół piórka, następnie oczyść oraz umyj paprykę po czym pokrój ją na paseczki, a pieczarki oraz ogórki pokrój na dowolnej grubości plasterki. Obrany czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij go przez praskę.
2. Na plasterki o grubości 1-1,5 cm pokrój umyte oraz osuszone mięso. Następnie każdy kawałek mięsa przypraw z obydwu stron solą, pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Tak przygotowane mięso, koniecznie smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podsmażone mięso połóż na głęboki talerz.
3. Na tej samej patelni wlej odrobinę oleju , po czym podsmaż przez kilka minut cebulę, czosnek oraz pieczarki.
4. Smaż składniki do momentu aż całkowicie wyparuje woda.
5. Na podsmażonych składnikach połóż wcześniej usmażone kotlety oraz układaj pokrojone papryki. Po kilku minutach dodaj pomidory z puszki, całość dokładnie wymieszaj o gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
6. Kilka minut przed końcem gotowania zdejmij pokrywkę i tak pozostaw, aby gotowy sos zgęstniał. Dla lepszego smaku możesz przyprawić solą oraz pieprzem. Po tym czasie pyszne danie mięsne jest gotowe!
Delikatny oraz miękki schab z dodatkiem warzyw po bałkańsku koniecznie podawaj na ciepło w towarzystwie ugotowanego ryżu lub ziemniaków. Życzę smacznego!