Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Przepis ten stosuję od wielu lat, ponieważ uwielbiam je jeść i spełniać błagające i nie ustające prośby moich pociech. One mogły by je jeść bez przerwy…
Mogą być zarówno sycącym daniem obiadowym, jak i pysznym deserem do kubka mleka lub kakao. Sposób podania i wykorzystane składniki, są tylko kwestią Waszych gustów, jednym słowem – dla każdego coś dobrego…
Te racuchy pieczemy w piekarniku, co pozwala nam zaoszczędzić czas i zrezygnować ze sterczenia przy kuchence przez dłuższy czas. A przygotujesz je w dosłownie kilka minut. Do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą (oprócz śmietany). Ciasto na racuchy jest gotowe!
2. Odstaw ciasto na co najmniej 20 minut ( a najlepiej na godzinę).
3. Gotowe ciasto podziel na 16 części.
4. Z każdej części uformuj placuszki o grubości 1,5 cm .
5. Poukładaj je na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem. Każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni.
6. Racuchy podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną lub dżemem.
Jeśli wolisz, możesz również smażyć racuchy w tradycyjny sposób – na patelni. W smaku, za wiele nie odbiegają od tych z piekarnika.
Zamiast polewać je śmietaną lub smarować dżemem, możesz włożyć nadzienie do środka, przed ich upieczeniem. Świetnie smakują z czekoladą, z dżemem, masą krówkową lub z dodatkiem posiekanych orzechów.
Wypróbuj wszystkie i sama zdecyduj, które są dla Ciebie najsmaczniejsze!