Przepis na roladę z warzywami i szynką. Ta przekąska zaskoczy wszystkich gości i w mig zniknie ze świątecznego stołu.
Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne danie, które zaskoczy twoich gości, wypróbuj przepis na roladkę z szynki. Nie tylko zachwyci wszystkich wyjątkowym smakiem. Będzie też świetnie prezentować się na świątecznym stole, ponieważ z wyglądu przypomina salceson.
Tak wykonana rolada to nowatorskie podejście do przepisu na sałatkę jarzynową. Gdy raz jej spróbujesz, nie będziesz chciał już wracać do tradycyjnych receptur. Sekret tego dania tkwi w połączeniu dwóch smaków. Musisz ją zrobić i sam się o tym przekonać!
Składniki:
200 g szynki
200 g serka kanapkowego
100 g majonezu
100 g marynowanych pieczarek
10 g pietruszki
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
15 g żelatyny
3 g pieprzu czarnego
5 g soli
Sposób przyrządzenia:
1. Na kuchennym blacie rozłóż folię aluminiową lub folię spożywczą.
2. Zacznij układać na niej plasterki szynki w taki sposób, aby nachodziły na siebie.
3. Włóż do miski serek i majonez, a następnie wymieszaj je razem.
4. Wyjmij grzyby z marynaty, posiekaj pietruszkę, czosnek przeciśnij przez praskę a paprykę pokrój w kostkę. Tak przygotowane składniki dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.
5. Przygotuj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie dodaj do nadzienia. Całość dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj.
6. Tak przygotowane nadzienie rozłóż równomiernie na szynce i zwiń ciasno w rulon.
7. Włóż roladę do lodówki. Danie będzie gotowe do spożycia po ok. godzinie.
Przed podaniem wyjmij roladę z lodówki i pokrój w plastry. Twoi goście na pewno będą zdumieni smakiem i wyglądem tego dania.