Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja do wypróbowania nowych przepisów na rybne potrawy.
Świąteczne spotkania, to czas rodzinnego świętowania przy stole, na którym goszczą tradycyjne potrawy. Można przygotować też zupełnie coś nowego. Ryba w cieście cebulowym, to danie, które zachwyci gości przy stole wigilijnym. Potrawa jest delikatna i soczysta, a chrupiąca skórka dodaje wyrazistości. Przygotuj ja dla swoich bliskich – ich radość i zadowolenie będą najlepszym prezentem!
Do przygotowania Ryby w cieście cebulowym nadawać się będzie każdy filet rybny. Tak przygotowaną ryba, to gwarancja miękkości i soczystości w środku. Zachęcam do zapoznania się z przepisem, który zachwyci wszystkich podczas świątecznych spotkań.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
filet z łososia – 600 g
-
cebula – 2 sztuki
-
mąka pszenna – 3 łyżki
-
kwaśna śmietana – 100 g
-
czosnek – 3 ząbki
-
jajko
-
proszek do pieczenia – pół łyżeczki
-
olej słonecznikowy – 2 łyżki
-
łyżeczka soli
-
czarny pieprz mielony – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Fileta z łososia umyj i osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Pokrój go na mniejsze kawałki. Delikatnie posyp solą.
2. Przygotuj ciasto:
-obierz czosnek oraz cebulę i użyj blendera do zmielenia, możesz także użyć tarki z drobnymi oczkami, następnie dodaj jajko i śmietanę
– do tak przygotowanej masy dodaj pieprz, sól, proszek do pieczenia, mąkę oraz olej, wszystko dokładnie wymieszaj – ciasto powinno mieć taką konsystencję jak ciasto naleśnikowe
3. Pokrojone wcześniej kawałki fileta obtocz w przygotowanym wcześniej cieście. Odstaw do lodówki na około pół godziny.
4. Wlej olej na patelnię i dokładnie rozgrzej. Fileta z łososia obsmaż ( na średnim ogniu ) z każdej strony na złocisty kolor.
Potrawa gotowa! Ryba w chrupiącym cieście świetnie komponuje się z ziemniaczkami podana z surówką że świeżych warzyw. Rybka smakować będzie również z sałatką jarzynowa, która króluje wśród świątecznych dań.