Rybka w cebulowym cieście – Pyszna, soczysta, delikatna w środku i chrupiąca na zewnątrz. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Ryby są bardzo ważne w diecie zarówno dorosłego człowieka jak i dzieci. Oprócz tego, że są bardzo zdrowe, przygotowane w odpowiedni sposób mogą również okazać się niezwykle smaczne.

Usmażona w cebulowym cieście, rozpływa się w ustach. Jest delikatna i aromatyczna w środku, a zarazem chrupiąca na zewnątrz. Doskonała Świąteczna potrawa dla miłośników dań z rybką w roli głównej w wyjątkowej odsłonie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 600 g fileta łososia
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • Jajko
  • Łyżeczka soli
  • Do smaku mielony czarny pieprz
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Fileta z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Teraz przygotuj ciasto cebulowe: Obrany czosnek i cebulę wraz z jajkiem i śmietaną zmiel blenderem na gładką masę.

3. Następnie, dodaj sól, pieprz, olej, proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie wymieszaj, powinno konsystencja przypominać ciasto naleśnikowe.

4. Do przygotowanego ciasta, przełóż kawałki ryby i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut.

5. Smaż kawałki ryby w cieście na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Łosoś w cieście cebulowym najlepiej smakuje na gorąco, jednak jeśli zostanie coś na później… Nie, nie zostanie! Smacznego!


error: Content is protected !!