Idealny ryż – zdradzam Wam sekret jak go ugotować.

Ryż to idealny dodatek do obiadu. Coraz częściej zastępuje on tradycyjne ziemniaki czy kaszę. Nie zawiera on wiele soli, a co również ważne jego skład to około 80% węglowodanów.

Jest ważny także dla osób, które nie spożywają glutenu, bo to właśnie ryż go w sobie nie zawiera. Znamy wiele odmian ryżu, zarówno ciemnych jak i jasnych. Ważne jest jednak jego przygotowanie, by smakował każdemu.

 

Potrzebne składniki:

  • 40 g masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 400 ml wody do gotowania
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Przede wszystkim ryż musimy dokładnie umyć. Do tego potrzebna nam będzie miska lub garnek. Ryż myjemy do momentu, gdy woda będzie czysta, zatem musimy ją zmieniać.

Następnie umyty już ryż zalewamy wodą, a naczynie przykrywamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Ryż w takim stanie należy odstawić na około dwie godziny. Kiedy już odczekamy ten czas, należy wylać wodę, w której nasz ryż leżakował.

 

Musimy znów powtórzyć procedurę mycia. Po skończeniu – odsączamy ziarna i przekładamy je do garnka, najlepiej głębszego. Całość zalewamy wodą. Garnek nastawiamy na największym ogniu i gotujemy przez blisko trzy minuty.

Całość solimy i dodajemy nieco masła, najlepiej zwykłego, a nie ewentualnej margaryny i zakrywamy pokrywką. Kolejno zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy na pół godziny.

 

W ten prosty, ale inny niż znamy na co dzień sposób tworzymy dodatek do obiadu, do farszu i tym podobnych rzeczy. Powodzenia i smacznego!


error: Content is protected !!