Sałatka Warstwowa Na Święta – Twoi Goście Wpadną w Zachwyt

Do te pysznej sałatki nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników, a efekt jest zawsze niezmiennie obłędny. Potrzebujesz zaledwie kilku niedrogich produktów, żeby zrobić efektowną sałatkę, która pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. Jest to obowiązkowa pozycja w moim świątecznym menu. Moi goście są zawsze zachwyceni i proszę o przepis.

 

 

Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • 6 jajek
  • 500 g fileta piersi kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • twardy żółty ser
  • pomidorki koktajlowe (według uznania)
  • pęczek ulubionych ziół
  • 340g kukurydzy w puszce
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 75 ml wody
  • czarne oliwki (według uznania)
  • czerwona papryka (według uznania)
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
Obierz cebulę i pokrój ją w pół piórka. Włóż do wygodnej miski i dodaj sól, cukier, ocet jabłkowy i wodę. Dokładnie wymieszaj i następnie odłóż na 15 minut.
Fileta z piersi kurczaka ugotuj do miękkości. Gdy mięso wystygnie, pokrój je w drobną kostkę.
Posiekaj pęczek ziół.
Marchewki ugotuj i jak wystygną zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz, przekrój każde jajko na pół i oddziel białko oraz żółtko. Weź tarkę i białka zetrzyj na grubych oczkach a żółtka na drobnych oczkach.

 

Na drobnych oczkach tarki zetrzyj także ser.
Zacznij układać warstwy sałatki. Weź okrągłą blachę do pieczenia o średnicy 20 cm (najlepiej tortownicę ze zdejmowanymi bokami). Na początek, jako pierwszą warstwę połóż pokrojonego w kostkę kurczaka. Ugnieć go delikatnie i posmaruj majonezem.
Na mięso połóż zioła (część odłóż, żeby udekorować sałatkę). Pamiętaj, żeby je rozłożyć równomiernie.

 

Odcedź cebulę, którą zamarynowałaś i połóż ja jako trzecią warstwę sałatki. Następnie ponownie posmaruj majonezem.
Kolejna warstwa to marchewka. Ułóż ją na warstwie majonezu. Teraz posyp solą i pieprzem do smaku i ponownie posmaruj majonezem.

 

 

Odcedź kukurydzę i ułóż jako kolejną warstwę Uważaj, żeby była równomiernie ułożona. Posmaruj majonezem. Niewielką ilość kukurydzy zostaw, żeby później wykorzystać do udekorowania gotowej sałatki.
Dalej kolejno układaj: starte białka – majonez – starte żółtka. Trochę startych białek zostaw do dekoracji.
Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i ułóż na około sałatki tworząc krąg.

 

 

 

Oliwki pokrój na plasterki i też je ułóż na około sałatki.

 

 

Dalej na około posyp zioła, potem drobno pokrojoną paprykę i na koniec białka. Na samym środku połóż trochę kukurydzy.

 

Gotową sałatkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 – 3 godziny (albo nawet na całą noc), żeby była jeszcze pyszniejsza. Sałatka warstwowa na święta jest już gotowa. Smacznego!
Sałatkę możesz także ozdobić inaczej, według własnego gustu i uznania. Możesz puścić wodze fantazji i zrobić prawdziwe arcydzieło! Niezależnie od gustu i preferencji ta sałatka zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu, a jej smak sprawi, że goście będą błagać o przepis.


error: Content is protected !!