Sprawdź, jak sałatka z kurczakiem może stać się arcydziełem na świątecznym stole!
Święta już za rogiem. Jeśli organizujesz wigilijną kolację, zaczynasz zachodzić w głowę, jak tym razem urozmaicić menu tego wieczoru? Oto sposób, który wywoła niemały zachwyt przy rodzinnym stole. Głównym składnikiem będzie kurczak oraz odrobina leśnej magii!
Kto by pomyślał, że zwykła sałatka z kurczaka może być tak atrakcyjnie podanym daniem! Ponad to jej forma idealnie oddaje świąteczny klimat. Wystarczy na nią spojrzeć, by zobaczyć oczyma wyobraźni oszronione iglaki i sanie Mikołaja. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych, świątecznych sałatek. Zdecydowanie jest kandydatką na królową tegorocznego stołu wigilijnego. Przedstawiamy sałatkę w formie trzech szyszek. Można ją ozdobić na różne sposoby. Dobre będą do tego migdały, słone krakersy, pestki dyni lub niesłodzone płatki. Spróbuj i zaskocz swoich gości!
Składniki potrzebne do zrobienia naszej pyszne sałatki
-
100 g ugotowanego fileta z kurczaka
-
3 jajka
-
3 ziemniaki
-
100 g szynki
-
100 g marynowanych pieczarek
-
50 g groszku z puszki
-
50 g kukurydzy z puszki
-
50 g twardego sera
-
1 cebula
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżka octu
-
500 g majonezu
-
świeże zioła, płatki kukurydziane, orzechy, pestki dyni, słone krakersy, migdały – do ozdobienia sałatki
Pora na przygotowania!
1. Na początek zajmijmy się ziemniakami. Należy je umyć, dokładnie obrać, a następnie ugotować. W tym samym czasie możemy zacząć przygotowywać jajka – ugotujmy je na twardo. Cebulę najlepiej pokroić w pół piórka i wymieszać z cukrem oraz octem. Następnie zalewamy ją wrzącą wodą i marynujemy przez około 15 minut. Zapach naszej sałatki zaczyna unosić się już teraz!
2. Przygotowany wcześniej filet z kurczaka trzeba pokroić w drobną kostkę. To samo zróbmy z ugotowanymi na twardo jajkami, ziemniakami, marynowanymi pieczarkami i szynką.
3. Ser trzeba zetrzeć najlepiej na grubych oczkach tarki.
4. Teraz czas na uformowanie naszej sałatki! Z pokrojonych składników ułóżmy na talerzu trzy przylegające do siebie owalne kształty – to będą nasze leśne szyszki. Składniki należy układać warstwami. Każdą z warstw posmarujmy świątecznym majonezem.
5. Naszą pierwszą szyszką będzie filet z kurczaka. Do tego ziemniaki, kukurydza i jajka gotowane na twardo. Druga szyszka zrobiona będzie z pokrojonej szynki, ziemniaków, ogórka, konserwowego groszku i jajek. Trzecia, ostatnia szyszka powstanie z marynowanych pieczarek, ziemniaków, cebuli, sera oraz jajek.
6. Każdą, powstałą szyszkę posmarujmy ostatnią warstwą majonezu. Jest to wierzchnia warstwa, więc dobrze będzie ją lekko wygładzić.
7. Pięknie pachnące zioła posłużą nam do udekorowania pysznej sałatki. Dokładamy do nich jeszcze płatki kukurydziane. Możemy dodać również migdały lub płatki migdałowe. Dobrym dodatkiem będą też słone krakersy.
8. Wykorzystując do ozdoby całe migdały, dobrze będzie namoczyć je wcześniej w wodzie – przez około 3-4 godziny, a następnie wysuszyć w piekarniku. Nasiona dyni możesz przyrządzić na patelni.
Ważne! Przygotuj sałatkę chwilę przed kolacją wigilijną. Dzięki temu płatki i krakersy będą nadal chrupiące dla gości.
Kolacja wigilijna jest doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować w kuchni. Nasza szyszkowa sałatka taka właśnie jest. Na pewno zaskoczy gości podczas tego pięknego wieczoru. Na stole zapanuje świąteczny klimat, przywodzący na myśl zimowe, skandynawskie lasy. Jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych i przewidywalnych, świątecznych sałatek. Uważaj, przygotuj odpowiednią ilość porcji! Szyszki znikać będą ze stołu dość szybko.