Sałatka z pomidorów – Genialna, zdrowa przekąska na każdą okazję lub smaczny dodatek do dań mięsnych

Pomidory w zalewie, przygotowane według tego sprawdzonego przepisu to najlepsze pomidory jakie dotąd jadłam. Połączenie smaku warzyw z aromatycznym czosnkiem i ziołami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

 

Genialna lekka przekąska, idealny dodatek do dań mięsnych i makaronowych, która pięknie wygląda również na uroczystym i świątecznym stole. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 kg pomidorów
  • 2 papryki
  • 2 główki czosnku
  • 100 g cukru
  • 60 ml octu
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 60 g natki pietruszki
  • 2 łyżki soli

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. Potem, przełóż je do dużego, wysterylizowanego słoika.

2. Następnie, umyj i oczyść z nasion paprykę i pokrój ją w paski. Czosnek obierz i pokrój w plasterki, natkę pietruszki posiekaj.

 

3. Przygotowane składniki przełóż do blendera, dodaj sól, cukier, ocet, olej i zblenduj wszystko dokładnie.

4. Aromatyczną marynatą, zalej pomidory w słoiku i dobrze zakręć słoik. Potrząśnij nim energicznie kilka razy, aby równomiernie przykrył pomidory z każdej strony.

 

Słoik umieść w lodówce do góry dnem, na co najmniej 1 dzień. Po tym czasie są gotowe. Smacznego!

error: Content is protected !!