Serniczki z patelni – Ekspresowe, smaczne danie obiadowe lub słodka przekąska między posiłkami dla każdego

Kiedy mam ochotę odpocząć od sycących dań mięsnych, zawsze smażę te serniczki i podaję je swoim bliskim na słodko. To genialne, ekspresowe i smaczne danie obiadowe lub zdrowa przekąska między głównymi posiłkami dla każdego. Najlepiej smakują na gorąco, jednak jeśli zostanie chociaż jedna sztuka na później, chętnych z pewnością nie zabraknie…

 

 

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 1-1,5 szklanki kaszy manny
  • olej roślinny
  • kandyzowane owoce, rodzynki (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj twaróg, cukier i kaszę mannę. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche – dodaj trochę wody, mleka lub kefiru. Jeśli jednak jest zbyt płynne i lejące – dodaj więcej kaszy manny.

 

2. Ugnieć dość lepkie i delikatne ciasto.

 

 

3. Z gotowego ciasta, uformuj kulki, następnie je spłaszcz i obtocz w mące.

 

4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!