Sernik marmurkowy – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Doskonale smakuje do filiżanki aromatycznej kawy, herbaty lub kubka kakao. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Na początek, oddziel białka od żółtek. W wygodnej misce, wymieszaj cukier, twaróg, żółtka i skrobię. Białka, ubij na gładką, sztywną pianę i wstaw do lodówki.
2. Schłodzone, ubite białka, delikatnie i powoli wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą twarogową. Tak przygotowane ciasto, podziel na dwie równe części.
3. W kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę mleczną, a kiedy ostygnie dodaj do niej śmietankę i wymieszaj. Czekoladę, wymieszaj z jedną częścią ciasta. Do formy wysmarowanej masłem, wlewaj naprzemiennie masę białą i czekoladową. Na koniec, przemieszaj ją w formie wykałaczką – tak powstanie wzór marmurka.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 1 godzinę i zostaw sernik w piekarniku, do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Smacznego!