Sernik na bazie bananów, na samą myśl aż ślinka cieknie.
Która Pani Domu nie lubi być chwalona przez domowników czy gości, szczególnie, gdy przygotowuje coś pysznego i niestandardowego jak ten bananowy sernik, który wygląda niesamowicie, a smakuje jeszcze lepiej.
Samo wykonanie ciasta nie jest trudne, jednak należy mieć wiele cierpliwości podczas przygotowania. Oczekiwanie na ten przepyszny wypiek jest bardzo długie, ale bez wątpienia się opłaca dla tych walorów smakowych.
SKŁADNIKI:
-
110 g ulubionych herbatników
-
60 g masła 82%
-
200 ml śmietanki kremówki 36%
-
400 g twarogu sernikowego z wiaderka (wybierz swój ulubiony)
-
4 banany średniej wielkości
-
300 ml wody
-
20 g żelatyny
-
60 g cukru
-
100 g cukru pudru
-
1 opakowanie cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki wsyp do miski i zmiel za pomocą blendera, wlej do nich roztopione masło i wymieszaj. Powstałe ciasto przesyp do okrągłej formy, szczelnie przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut.
2. Przygotuj 2 banany, obierz je ze skórki i wrzuć do dużej miski, możesz je trochę rozdrobnić. Następnie delikatnie skrop je sokiem z cytryny. Wlej śmietankę kremówkę i zblenduj całość. Twaróg z wiaderka umieść w innej misce wymieszaj z cukrem pudrem (ilość cukru pudru możesz delikatnie zmodyfikować, w zależności od upodobań) oraz cukrem waniliowym i przenieś do masy bananowej. Całość zblenduj na gładką masę.
3. 10 g żelatyny przesyp do filiżanki, zalej 50 ml wody i zaczekaj aż napęczniej, delikatnie podgrzej. Dodaj ją do masy bananowo-serowej i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę umieść na ciasteczkowym spodzie. Całość odstaw do lodówki na 2 godziny.
4. Kolejne 10 g żelatyny wymieszaj w 50 ml wody. Pozostałą wodę przelej do garnka i zagotuj z 60 g cukru. Do przegotowanej wody przelej napęczniałą żelatynę i energicznie wymieszaj, tak by ta całkowicie się rozpuściła. Garnek odstaw do całkowitego ostygnięcia.
5. Pozostałe 2 banany obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Z lodówki wyciągnij foremkę z sernikiem, na wierzchu ułóż pokrojone banany (możesz z nich zrobić jakiś wzór, będzie to efektownie wyglądać). Banany zalej przygotowaną wcześniej żelatyną i odstaw do lodówki na 2 godziny. Smacznego!