Przepis, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić, dostałam już lata temu od kuzynki. Od tamtego czasu sernik z makiem pojawia się na moim stole podczas wielu uroczystości i świąt. Delikatne i pełne smaku nadzienie trafia w gusta nawet najbardziej wymagających.
Co więcej, ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu – zapewne wszystkie potrzebne składniki znajdziesz bez trudu w swojej kuchni. Wykorzystaj poniższy przepis raz, a z pewnością będziesz piec taki sernik już na każde Boże Narodzenie!
Składniki na ciasto:
-
190 g mąki,
-
90 g masła,
-
80 g cukru,
-
szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
-
450 ml mleka,
-
150 g twarogu,
-
100 g maku,
-
90 g cukru,
-
90 g kaszy manny,
-
60 g masła,
-
jajko,
-
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej mleko i dodaj cukier, mak oraz masło. Mieszając trzepaczką, doprowadź całość do wrzenia.
Gdy masa jest gorąca, dodawaj do niej stopniowo kaszę mannę, przez cały czas mieszając. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 20 minut do przestudzenia.
W międzyczasie połącz w osobnej misce twaróg, jajko oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie zblenduj, aby uzyskać jednolitą masę bez żadnych grudek.
Do tak przygotowanej masy twarogowej dodaj masę makową i wszystko wymieszaj, by uzyskać gładką konsystencję.
Teraz zacznij przygotowywać kruche ciasto. W tym celu zagnieć mąkę, masło, cukier oraz sól.
Okrągłą formę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na spodzie 3/4 ciasta. Całe dno powinno być dokładnie przykryte. Następnie przelej i rozprowadź równomiernie masę twarogowo-makową. Wierzch przykryj pozostałą częścią ciasta.
Włóż formę do rozgrzanego uprzednio do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 45-50 minut, czekając, aż wierzch się zarumieni.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól całkowicie mu wystygnąć. To bardzo ważne, by nie próbować zdejmować formy przed całkowitym wystudzeniem. Dopiero wtedy możesz wyjąć ciasto i umieścić je w lodówce na przynajmniej godzinę. Smacznego!
Sernik z makiem uzyskany z tego przepisu jest doskonałym ciastem na Boże Narodzenie. Postawiony na stole podczas uroczystej kolacji świątecznej, z pewnością zachwyci wszystkich gości i zniknie w mgnieniu oka. Doskonale nada się również po Świętach, jako uzupełnienie podwieczorku i dodatek do filiżanki aromatycznej kawy lub kubka rozgrzewającej herbaty.