Sernik z makiem – sprawdzone ciasto na osłodzenie Świąt

Przepis, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić, dostałam już lata temu od kuzynki. Od tamtego czasu sernik z makiem pojawia się na moim stole podczas wielu uroczystości i świąt. Delikatne i pełne smaku nadzienie trafia w gusta nawet najbardziej wymagających.

 

Co więcej, ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu – zapewne wszystkie potrzebne składniki znajdziesz bez trudu w swojej kuchni. Wykorzystaj poniższy przepis raz, a z pewnością będziesz piec taki sernik już na każde Boże Narodzenie!

 

Składniki na ciasto:
  •  190 g mąki,
  •  90 g masła,
  •  80 g cukru,
  •  szczypta soli.

 

Składniki na nadzienie:
  •  450 ml mleka,
  •  150 g twarogu,
  •  100 g maku,
  •  90 g cukru,
  •  90 g kaszy manny,
  •  60 g masła,
  •  jajko,
  •  szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:
Do garnka wlej mleko i dodaj cukier, mak oraz masło. Mieszając trzepaczką, doprowadź całość do wrzenia.

 

Gdy masa jest gorąca, dodawaj do niej stopniowo kaszę mannę, przez cały czas mieszając. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 20 minut do przestudzenia.

 

W międzyczasie połącz w osobnej misce twaróg, jajko oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie zblenduj, aby uzyskać jednolitą masę bez żadnych grudek.

 

Do tak przygotowanej masy twarogowej dodaj masę makową i wszystko wymieszaj, by uzyskać gładką konsystencję.

 

Teraz zacznij przygotowywać kruche ciasto. W tym celu zagnieć mąkę, masło, cukier oraz sól.

 

Okrągłą formę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na spodzie 3/4 ciasta. Całe dno powinno być dokładnie przykryte. Następnie przelej i rozprowadź równomiernie masę twarogowo-makową. Wierzch przykryj pozostałą częścią ciasta.

 

Włóż formę do rozgrzanego uprzednio do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 45-50 minut, czekając, aż wierzch się zarumieni.

 

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól całkowicie mu wystygnąć. To bardzo ważne, by nie próbować zdejmować formy przed całkowitym wystudzeniem. Dopiero wtedy możesz wyjąć ciasto i umieścić je w lodówce na przynajmniej godzinę. Smacznego!
Sernik z makiem uzyskany z tego przepisu jest doskonałym ciastem na Boże Narodzenie. Postawiony na stole podczas uroczystej kolacji świątecznej, z pewnością zachwyci wszystkich gości i zniknie w mgnieniu oka. Doskonale nada się również po Świętach, jako uzupełnienie podwieczorku i dodatek do filiżanki aromatycznej kawy lub kubka rozgrzewającej herbaty.


error: Content is protected !!