Śledź z dodatkiem cebuli w pysznej marynacie olejowej. Tak przygotowana przekąska idealnie pasuje na każdą okazję

Poniższy przepis dotyczy pysznego śledzia w zalewie olejowej , który swoim smakiem zachwyci zarówno domowników jak i zaproszonych wszystkich gości.

Za każdym razem jak go przygotowuje w domu, to w bardzo szybkim czasie znika on z talerzy.

Gdy raz spróbujesz tego przepisu , już nigdy więcej nie przygotujesz śledzi inaczej. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 6-7 sztuk śledzia matias
  • 2 cebule
  • Szklanka wody
  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu
WYKONANIE:

1.Płaty śledzia włóż do miski z wodą i mocz je przez 2 godziny. Koniecznie w trakcie trwania tych godzin wymieniaj co jakiś czas wodę.

 

2.Po tym czasie za pomocą ręcznika papierowego osusz wszystkie płaty. Tak przygotowane śledzie umieść w misce, po czym połącz ze sobą szklankę wody olej oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę wlej do miski ze śledziami. Ponownie odstaw na bok na około 1,5-2 godzin. W między czasie pokrój obraną cebulę w piórka, następnie posól ją , a wtedy ona powinna zrobić się miękka.

 

3.Po upływie 2 godzin osusz ponownie śledzie ręcznikiem, po czym pokrój na mniejsze kawałki.

 

4.Pokrojone układaj w słoiku na przemian wraz z cebulą , po czym zalej je olejem .

 

5. Tak przygotowane śledzie koniecznie przechowuj w lodówce nie dłużej niż 4-5 dni. Tak przygotowane śledzie w oleju są gotowe!

 

Jestem pewna, że tak przygotowane na pewno posmakują Tobie oraz całej Twojej rodzinie. Koniecznie przekaż ten szybki i prosty przepis swoim bliskim oraz znajomym. Życzę smacznego!


error: Content is protected !!