,, Słodycz orzechowa”- Na długi czas zapamiętasz tak pyszne ciasto.

Zapracowana każda Pani domu uwielbia genialne oraz szybkie wypieki. Gdy masz dzieci, to wiesz , że słodycz zawsze musi być , a przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste oraz szybkie.

 

Pięknie wygląda oraz smakuje świetnie , jestem pewna, że każdego zachwyci podczas picia aromatycznej kawy lub rodzinnej uroczystości, bądź spotkania z przyjaciółmi. Koniecznie musisz spróbować ten przepis, a na pewno Ci się spodoba!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 300 g margaryny
  • 3 szkl mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 białka 5 g cukru waniliowego
  • Szklanka cukru
  • Łyżeczka sody
  • 2 szkl orzechów włoskich
  • Pół litra mleka skondensowanego
  • Pół łyżeczki octu

 

 

WYKONANIE:

1. Żółtka wymieszaj z margaryną oraz mąką za pomocą miksera, później zagęszczoną octem dodaj sodę. Dokładnie wymiesza, następnie zagnieć ciasto oraz na 3 równe części je podziel.

2. Na gęstą oraz sztywna pianę ubij białka wcześniej schłodzone. Potem posiekane drobno orzechy dodaj.

 

3. Przez 30 minut piecz wszystkie ciasta w 180 stopniach. Odstaw do wystygnięcia.

 

4. Dokładnie wymieszaj mleko skondensowane z masłem oraz z białkową masą. Przekładaj kremem każde ciasto, jedno na drugim układaj. Wierz oraz boki również dokładnie wysmaruj, następnie udekoruj orzechami.

 

Przez około 5 godzin przechowuj w lodówce. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!