Robię na zimę od razu więcej słoików. Te solone pomidory to skarbnica minerałów i witamin.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
W okresie długich chłodnych zimowych wieczorów nie ma bowiem nic lepszego niż porcja aromatycznych solonych pomidorów, które sprawdzą się doskonale zarówno jako dodatek do obiadu czy kolacji, czy też jako przekąska dla rodziny czy na przyjście znajomych.
Każdego pomidora nakłuj w pobliżu miejsca, w którym wcześniej znajdowała się łodyga, przy pomocy kuchennej wykałaczki. Umyj pomidory i umieść je w słoikach. Sól i cukier rozpuść w chłodnej wodzie i zalej nią warzywa w słoikach. Czosnek obierz. Każdy żabek przetnij i dodaj do słoików.
Do słoików dodaj także przyprawy: liść chrzanu, kopru i pietruszki. Słoiki mocno zakręć i umieść w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.