Robię na zimę od razu więcej słoików. Te solone pomidory to skarbnica minerałów i witamin.

Solone pomidory to skarbnica minerałów i witamin. Z tego powodu warto, byś przyrządził je już dziś.

W okresie długich chłodnych zimowych wieczorów nie ma bowiem nic lepszego niż porcja aromatycznych solonych pomidorów, które sprawdzą się doskonale zarówno jako dodatek do obiadu czy kolacji, czy też jako przekąska dla rodziny czy na przyjście znajomych.

Składniki potrzebne do przygotowania solonych pomidorów

  • 1 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • koper
  • pietruszka
  • liście chrzanu
  • 1 litr wody
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Aby uzyskać jak najlepszy efekt, wybierz małe i niedojrzałe pomidory o  średnicy około 5 cm.

Przygotowanie w kilku prostych krokach

Każdego pomidora nakłuj w pobliżu miejsca, w którym wcześniej znajdowała się łodyga, przy pomocy kuchennej wykałaczki. Umyj pomidory i umieść je w słoikach. Sól i cukier rozpuść w chłodnej wodzie i zalej nią warzywa w słoikach. Czosnek obierz. Każdy żabek przetnij i dodaj do słoików.

Do słoików dodaj także przyprawy: liść chrzanu, kopru i pietruszki. Słoiki mocno zakręć i umieść w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.

Jak widzisz, przygotowanie solonych pomidorów przebiega w kilku nieskomplikowanych krokach. Ich wykonanie powinno zająć nie więcej niż kilkanaście minut.


error: Content is protected !!