Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Strudel z jabłkami mojej babci na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Jednak moja babcia często stosowała również strudel z innymi pysznymi farszami. Świetnie smakuje z kapustą, z mięsem i kapustą, z samym mięsem lub z kapustą i grzybami.
Najlepsze w tym strudlu jest to, że ciasto nie pęka, farsz i sok nie wypływa, a całość jest chrupiąca z pysznym, delikatnym i wilgotnym wnętrzem.
Ciasta na ten strudel się nie wałkuje, tylko delikatnie rozciąga palcami. Im ciasto jest cieńsze, tym strudel pyszniejszy. Do dzieła!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. W misce wymieszaj mąkę z solą i 1 łyżką cukru. Potem stopniowo dolewaj wodę i 4 łyżki oleju. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto, podziel je na 4 części i odstaw na 15 minut.
2. Po tym czasie, każdą część ciasta rozciągnij palcami możliwie najcieniej. Jeśli ciasto się rozerwie, nic straconego. Podczas zawijania farszu, wszystko się sklei.
3. Na blacie roboczym rozłóż folię spożywczą i posyp mąką. Układaj na niej ciasta i posmaruj olejem.
4. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cukrem, rodzynkami i orzechami.
5. Gotowe nadzienie ułóż kolejno na ciastach i zawiń, lekko je skręcając. Układaj w formie na kształt ślimaka. Wierzch posmaruj ubitym jajkiem lub olejem.
6. Piecz w temperaturze 200 stopni na złoty kolor (40-60 minut). Pozostaw do ostygnięcia, przykrywając ściereczką. Smacznego!
Miękki w środku i chrupiący na zewnątrz strudel rozpływa się w ustach. Jako nadzienie można również z powodzeniem wykorzystać twaróg, ser feta i ser żółty. Masz wiele możliwości i zawsze doskonały smak.
Jeśli twoi bliscy nie zjedzą wszystkiego, co jest raczej wątpliwe, nazajutrz też będzie wyśmienity!