Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Podczas ich pieczenia, wyjątkowy aromat unosi się w całym domu, a mięciutkie i świeże pierniki nikomu nie pozostają obojętne. Użyty w przepisie kefir, zamiast mleka sprawia, że będą ciszyć się powodzeniem przez na prawdę długi czas. Do dzieła!
1. Ubij z miodem 1 całe jajko i żółtko oddzielone od białka. Następnie, dodaj szklankę cukru, olej, kefir i przyprawę do piernika. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
2. Potem, stopniowo dodawaj mąkę, przesianą z sodą oczyszczoną. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto.
3. Wyrobione ciasto przełóż na blat roboczy i rozwałkuj na grubość 1 cm. Z pomocą foremek o dowolnych kształtach, wyciśnij pierniki i umieść je na blaszce, pokrytej wcześniej papierem do pieczenia.
4. Piecz pierniki przez 25 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C.
5. W tym czasie, przygotuj lukier: Oddzielone wcześniej od żółtka białko, ubij z 0,5 szklanki cukru. Ubijaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści (lukier powinien nieco zgęstnieć).
6. Po upływie 25 minut, wyjmij pierniki z piekarnika, posmaruj z wierzchu wszystkie pierniki lukrem i piecz przez kolejne 10 minut. Gdy wystygną, pierniki z lukrem są gotowe!