Sycąca sałatka z kurczakiem – Podana w ten sposób, zachwyci wszystkich bez wyjątku

Zazwyczaj sałatka kojarzy nam się z dodatkiem do obiadu czy kolacji, rzadko z samodzielnym daniem, którym można się nasycić. Spróbuj jednak tej propozycji, a przekonasz się, że można traktować ją również jako posiłek, który zaspokoi głód.

 

Możesz zaskoczyć nowym smakiem swoich znajomych i przyrządzić ją na imprezę. Sałatkę wykonuje się bardzo prosto, nawet początkująca osoba na pewno sobie poradzi. Pomysł docenią też osoby, które nie mają wiele czasu na realizację czasochłonnych przepisów.

Składniki:
  • Ziemniaki – 200 g
  • Filet z kurczaka – 250 g
  • Marynowane grzyby lub pieczarki – 150 g
  • Koreańska marchew – 150 g
  • Cebula – 120 g
  • Majonez – 100 g
  • Mąka pszenna – 30 g
  • Sos sojowy – 30 g
  • Koperek
  • Sól
  • Olej słonecznikowy do smażenia

 

Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka oczyść i gotuj w wodzie ze szczyptą soli około 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie pokrój go w kostkę.

2. Pokrojone mięso przełóż do miski. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby kurczak nabrał smaku. W tym czasie przygotuj krążki cebulowe. Cebulę obierz, pokrój w krążki i obtocz je mąką.

3. Przygotowane krążki cebulowe podsmaż na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Nie wrzucaj cebuli na zimny olej, aby nie wchłonęła tłuszczu. Nadmiar tłuszczu po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.

 

4. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu pokrój je w kostkę. Marynowane grzyby odcedź z zalewy i opłucz zimną wodą. Pokrój w kostkę. Jeśli zamiast nich chcesz dodać pieczarki, oczyść je i również pokrój w kostkę.

5. Połącz w misce przygotowane wcześniej składniki – ziemniaki, kurczaka, grzyby oraz marchewkę koreańską. Dodaj majonez i dopraw solą. Wymieszaj dokładnie. Gotowe!

 

Przed podaniem udekoruj sałatkę krążkami cebulowymi oraz posyp drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!


error: Content is protected !!