Sycąca sałatka z kurczakiem – Podana w ten sposób, zachwyci wszystkich bez wyjątku
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Możesz zaskoczyć nowym smakiem swoich znajomych i przyrządzić ją na imprezę. Sałatkę wykonuje się bardzo prosto, nawet początkująca osoba na pewno sobie poradzi. Pomysł docenią też osoby, które nie mają wiele czasu na realizację czasochłonnych przepisów.
1. Filet z kurczaka oczyść i gotuj w wodzie ze szczyptą soli około 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie pokrój go w kostkę.
2. Pokrojone mięso przełóż do miski. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby kurczak nabrał smaku. W tym czasie przygotuj krążki cebulowe. Cebulę obierz, pokrój w krążki i obtocz je mąką.
3. Przygotowane krążki cebulowe podsmaż na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Nie wrzucaj cebuli na zimny olej, aby nie wchłonęła tłuszczu. Nadmiar tłuszczu po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
4. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu pokrój je w kostkę. Marynowane grzyby odcedź z zalewy i opłucz zimną wodą. Pokrój w kostkę. Jeśli zamiast nich chcesz dodać pieczarki, oczyść je i również pokrój w kostkę.
5. Połącz w misce przygotowane wcześniej składniki – ziemniaki, kurczaka, grzyby oraz marchewkę koreańską. Dodaj majonez i dopraw solą. Wymieszaj dokładnie. Gotowe!
Przed podaniem udekoruj sałatkę krążkami cebulowymi oraz posyp drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!