Niesamowicie szybkie i smaczne bułeczki zamiast tych ze sklepu. Wystarczy 1 szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Potrzebujesz miskę, w której umieścisz jogurt, wodę, cukier, sok z cytryny, białko, sól oraz cukier. Wszystko wymieszaj dokładnie trzepaczką albo ręką, jeśli tak jest dla Ciebie bardziej komfortowo. W następnym kroku dodaj proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki powinny zostać jeszcze raz dobrze zagniecione.
W kolejnym kroku do miski dodaj miękkie masło, wtedy ciasto powinno zmienić swoją konsystencję na bardziej gładką. Całość przykrywamy ręcznikiem oraz odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Po tym czasie wyłóż na blat powstałą masę oraz uformuj rulon, a następnie podziel na równe części.
Ciasto powinno być elastyczne, żeby łatwo można było stworzyć kulki, które powinny zostać rozwałkowane na małe placki.
W międzyczasie pokrój zioła, które wymieszasz z serkiem śmietankowym. Nie musisz sztywno trzymać się przepisu. Jeśli nie lubisz serka, zamień go na dżem, albo inny ulubiony składnik.
Pamiętaj, żeby dobrze skleić brzegi. Niedokładne sklejenie może skutkować tym, że nadzienie wypłynie. Na sam koniec posmaruj gotowe bułki żółtkiem roztrzepanym z olejem.